Bootstrap يا بوت استرپ را به جرات مي توان محبوب ترين چارچوب و فريم ورك HTML، CSS، و JavaScript دانست كه براي طراحي سايت ريپانسيو و واكنش گرا و مناسب موبايل مورد استفاده قرار مي گيرد. بوت استرپ يك ابزار اپن سورس و رايگان است و استفاده از آن بسيار آسان ميباشد. در حال حاضر نسخه 3 اين ابزار منتشر شده است و طراحان بسياري در دنيا از آن براي طراحي سايتهاي زيبا و كاربرپسند تر استفاده ميكنند.
بوت استرپ در واقع زبانه اي در پوتين ها مي باشد كه از آن براي بالا كشيدن پاشنه كفش استفاده مي شود. از آنجايي كه بوت استرپ طراحي سايت را بسيار راحت ميكند، شايد به خاطر اين معناي لغوي باشد كه نام بوت استرپ را روي اين ابزار نهاده اند. ضمن اينكه اين ابزار درواقع يك نوع راه انداز خود به خودي مي باشد كه به صورت مستقل عمل كرده و نيازي به منابع ديگر ندارد. از واژه بوت كردن براي راه اندازي خودكار كامپيوتر هم استفاده مي شود.
بوت استرپ براي اولين بار توسط سايت توئيتر جهت پايين آوردن هزينه نگهداري از سايت و رفع مشكل ناسازگاري ابزارهاي ديگر ابداع شد و به خاطر استقبال زياد عموم كاربران و طراحان سايت به صورت سورس باز در اختيار همه گذاشته شد.
بوت استرپ حاوي تعدادي قالب طراحي HTML مبتني بر تكنولوژي CSS مي باشد كه براي طراحي سايت براي كامپيوتر و موبايلها و تبلت ها و همچنين اپليكيشن هاي تحت وب مورد استفاده قرار مي گيرد. با استفاده از اين ابزار كدنويسي و طراحي سايت بيش از پيش به هم نزديك شده و علاوه بر بالا بردن سهولت كار، زمان لازم براي انجام پروژه طراحي سايت هم كاهش مييابد. قالب هاي بوت استرپ شامل فرم، عكس، منو، و متون آماده بوده و در آن افزونه هاي جاوا اسكريپت به چشم مي خورد كه با ويرايش آن ها ميتوان در سايت جلوه هاي زيبا طراحي نمود. با وجود اينكه بوت استرپ قالبهاي آماده دارد اما براي كار كردن با آن بهتر است با زبانهايي نظير HTML و CSS و JavaScript از قبل آشنايي داشت.
همانطور كه مي دانيد دو نوع رويكرد براي طراحي سايت وجود دارد كه يكي رويكرد "دسكتاپ محور" است و اولويت طراحي سايت براي كامپيوترهاي خانگي و پي سي مي باشد و ديگري رويكر "موبايل محور" است كه به mobile first معروف است و در آن اولويت طراحي سايت با موبايلها و تبلتها مي باشد. رويكرد بوت استرپ براي طراحي سايت "موبايل محور" اولويت بيشتري قائل است.
نظير هر ابزار و زبان برنامه نويسي ديگر، بوت استرپ هم مزايا و معايب خودش را دارد. از مزاياي اين روش، mobile first بودن آن، سازگاري با اكثر مرورگرهاي اينترنتي موجود، كاربرد بسيار راحت، و ريسپانسيو يا واكنش گرا بودن سايتهاي طراحي شده توسط آن مي باشد. از معايب بوت استرپ مي توان به يك شكل و يك رنگ شدن سايتها و تشابه ظاهري آنها اشاره نمود. در واقع ميتوان گفت تمام سايتهايي كه از رنگ مشكي در هدر و رنگ خاكستري در كناره هاي يك پيكسلي و دكمه هايي به رنگ آبي و قرمز استفاده كرده اند توسط بوت استرپ طراحي شده اند. اين تشابه ظاهري موجب عدم تشخيص سايتهاي مختلف و رخداد اشتباهات كاربري ميشود. بهتر است از اين ابزار براي راحتي كار و بهبود فضاي مورد استفاده در اينترنت استفاده شده و در كنار آن كمي زيبايي و خلاقيت فردي نيز در سايت به خرج داده شود.
در مقاله هاي بعدي آموزش بوت استرپ و استفاده از آن در طراحي سايت داده خواهد شد.